zondag 30 november 2008

WONEN IN THAILAND

Maandag 19 mei 2008/2551 C o l u m n van Kees/Printen
"WONEN IN THAILAND"

"Ga jij in Thailand wonen als je de VUT ingaat?", dat is me heel vaak door collega's en bekenden gevraagd, nadat ik dat voornemen aan hun bekend maakte. Sommige vonden het vreemd, anderen hadden bewondering voor mijn besluit, terwijl er een paar waren die meewarig hun hoofd schudden en mij aankeken of ik ze niet allemaal op een rijtje had staan.

Ik kwam al vele jaren in Thailand op vakantie. Eerst uit nieuwsgierigheid hoe een aziatisch land er wel zou uitzien. Eerst natuurlijk aan de kust, Pattaya, Bangkok etc. Want daar waren de toeristen centra en kon je je prima vermaken. Maar was dit het echte Thailand?

Ik ging mij wat verdiepen in Thailand in alle opzichten. Geschiedenis, godsdienst, cultuur en bezocht plaatsen die niets met het toerisme te maken had. Ik vond het prachtig, toerend langs de dorpen en gehuchtjes die Thailand rijk is.

En toen kwam ik via een kennis in een klein dorpje in het Noorden van Thailand terecht. Een redelijk stad was pas 50km verder gelegen. Maar ik vond dit dorp toch iets hebben dat mij aansprak. Mijn kennis woonde er al en er was nog een nederlander woonachtog en ook even buiten het dorp een duitser. Beiden waren met een thaise getrouwd en het klikte meteen tussen ons.In de maanden dacht ik veel na over mij te gaan vestigen in dat dorp. Dus de volgende vakantie ging ik er weer naartoe en probeerde ik met andere ogen naar de samenleving in dat dorpje te kijken. Pas ik wel in die gemeenschap? Is het niet te stil daar? Ik had mijn hele leven in een stad gewoond. En zou ik mij kunnen aanpassen aan het leven op het thaise platteland? Op al deze vragen moest ik een antwoord vinden.

Ik had een druk leven in Nederland. Leuk werk, maar ook andere functies in en buiten het bedrijf waren voor mij de krenten in mijn levenspap. Maar na een aantal maanden goed te hebben nagedacht, stond mij besluit vast. Als ik met de VUT zou gaan, ging ik wonen in dat dorp in het Noorden van Thailand.

Maar dan beginnen pas de zaken. Naar mijn mening moet je goed voorbereid zijn op zo'n stap. Zowel in Thailand als in Nederland moeten de zaken goed geregeld worden, zodat je geen onverwachte obstakels op de weg zou kunnen krijgen. En als je die dan toch zou tegen komen, waren veel andere zaken al geregeld en kon je in die onverwachte obstakels energie stoppen.

De hele voorbereiding kosten bijna drie jaar. Niet dat elke dag je er mee bezig was, maar het blijft spelen in je hoofd. Wat ik dus deed bij de volgende vakantie is een huis zoeken en die vond ik. Een echt thais teakhouten huis en de eigenaar/bewoner was maar al te blij mij dat huis te verhuren. Daarna veel gesproken met ex-pats die al langer in Thailand woonden, zowel in de steden als op het platteland. Adviezen kreeg ik, die niet altijd bij mij paste, dus sommige kon ik niet opvolgen, maar het merendeel wel.

In Nederland kwam eindelijk het verlossende bericht dat ik met de VUT kon gaan. De datum werd vastgesteld wanneer ik mij voorgoed in Thailand kon vestigen en ging ik eerst voor drie weken naar Thailand om daar alle zaken te regelen. En huurcontract tekenen, een thaise bankrekening openen, etc. etc. Ik had gelukkig de hulp van een thaise echtgenote van een nederlander die vlak bij mij zou wonen. En die thaise vrouw was goud waard. Die opende deuren, waar ik als buitenlander nooit zou kunnen ingaan.

Toen terug naar Nederland om daar alle zaken af te ronden. Alle correspondentie naar mijn thais adres laten sturen, mij laten uitschrijven uit het bevolkingregister en een visum krijgen. En niet te vergeten mijn huis te verkopen in Nederland, dat had ik al te koop gezet op het moment dat ik wist wanneer ik met de VUT kon gaan. En het bracht de prijs op die ik verwachte.

Op 21 augustus 2005 was het dan zover. Een enkeltje met Eva Air naar Bangkok. Een vreemd gevoel, een enkel vliegtuigticket in je bezit te hebben, terwijl het altijd een retourtje was. Familie-leden zwaaide mij uit en ik liet Nederland achter mij.

Op 2 augustus kwam ik in mijn dorpje terecht. Mijn huis was al een paar weken eerder door de bewoner verlaten en was er al het een en ander gedaan. Er moest nog wel wat in dat huis worden gedaan, alvorens ik tevreden was. De datum voor het betrekken van het huis werd door monniken bepaald en op zes september zou de juist datum zijn. Dus op die datum met een groot feest het huis betrokken, nadat negen monniken het hadden ingezegend.

Ik woon alleen, was altijd vrijgezel en had dus geen behoefte om een thaise vrouw of jongen in mijn huis te hebben. Wel een huishoudster, want er gaat niets boven een vrouwenhand in huis, als het om huishouden gaat. Ik kwam dus niet in Thailand wonen voor vanwege een thaise relatie.

Ik kocht een auto en ging in de maanden die volgde de omgeving goed bekijken. De natuur is hier in het Noorden prachtig en ik vond de bergen en de valleien schitterend.


Ik sprak geen thais, leerde wat woordjes en zinnen en kon toch mij redelijk duidelijk maken aan de mensen. Ik ging het dorp beter leren kennen en ook de gewoontes van de mensen. Aanpassen moet je, al blijf je Nederlander met je westerse karakter. Huwelijken, crematies en andere feestelijkheden maak je mee en je voelt je langzamerhand betrokken bij de gemeenschap waar in je woont. Na een tijdje kennen de mensen je en ga jij de mensen kennen.

Vanaf het begin van mijn vestiging in Thailand heb ik geen moment spijt gehad van mijn beslissing om mij hier te vestigen. Ik verveel me hier nooit, al woon je op het platteland.

Maar wat zijn dan de redenen om Nederland te verlaten en op latere leeftijd in Thailand te gaan wonen. Het zijn een aantal reden die bij elkaar DE REDEN vormt om hier te gaan wonen. Het is een prachtige natuur hier, Thailand is een redelijk vrij land, waar je kan gaan en staan waar je wilt, het is goedkoop, het weer is meestal prima, je leeft buiten i.p.v. binnen in je woning, kortom als de de minnen en plussen bij elkaar legt en dat tegen de minnen en plussen van het leven in Nederland tegenover stelt, gaf de plussen de doorslag om in Thailand te gaan wonen.

Vrijwel alle ex-pats die ik onmoet vinden het prima wonen in Thailand.

Ik vind dat ik mijn plekje gevonden hebt. Ik leef hier goed, geniet van elke dag dat ik meemaak en hoop dat ik nog lang dit leven mag leiden in goede gezondheid.
De FOTO's kan je hier ook zien + VergrotenGroetjes, Kees

Indiase tempel in tuinAnalayo
Muntjes rechtovereindzetten voor geluk opchinese dierenjaar
Een van de veletempels Wat Analayo
Bhudhabeeld

Je kan in het forum reageren

Geen opmerkingen: