woensdag 3 december 2008

Reis naar Chae Son en Chae Hom


Donderdag 31 Juli 2008/2551 C o l u m n van Kees/Printen
"Reis naar Chae Son en Chae Hom"

Via Titiwhat, mijn monnik-vriend, kom ik nog weleens bij andere Tempel-complexen. Daar ontmoet ik dan andere monniken en bekijk daar hoe monniken leven. Zo kom ik in Nong Khai en Khong Khaen vaak. Bij Chae Hom een dorpje niet ver hiervandaan (Ngao) is een nieuw tempelcomplex, waar een een duitsprekende Thaise monnik woont, samen met nog andere monniken. Hij heeft twee jaar in Dortmund gewoond in dat Boeddhistisch centrum aldaar en spreekt een klein beetje Duits. Niet ver van Chae Hom (20km) is er een mooi Nationaal Park, Chae Son genaamd. Vandaag gaan we zowel naar Chae Son als het tempel-complex in Chae Hom.Hemelsbreed is Chae Hom niet ver van Ngao, maar er ligt een bergreeks tussen. Dus kan je via twee wegen naar Chae Hom rijden. De eerste is via Phayao, Je slaat dan 8 km voor Phayao linksaf op de 120, rijd dan door een mooi berglandschap naar Wang Nuea, je komt een prachtige waterval tegen en rijdt door een nauwe vallei, bij Wang Nuea sla je weer linksaf op de 1035 naar Chae Hom. Ong. 5 km voor Chae Hom sla je dan rechtsaf op de 1252 naar het park Chae Son.
Alles wordt duidelijk aangegeven met borden in Engelse schrift.
Je kan het niet missen.Maar deze keer gaan we via een ander route naar Chae Hom en Chae Son. Persoonlijk vindt ik deze route wat mooier, hoewel de andere route ook mooi is, maar het is wat langer als de route van vandaag.
Woon je in Phayao is de eerste route aan te bevelen.We rijden van Ngao, richting Lampang. Krijgen we trek in een kop koffie kunnen we bij die mooie koffietent, 27 km voor Lampang nog wat koffie drinken en een plasje doen. 24 km voor Lampang slaan we rechts af naar de Kew Lon Dam op de 1335.
Eerst krijg je een recht stuk weg, daarna krijg je wat bochten en op 1 km van de Kew Lon Dam gaan we rechts af en blijven we op de 1335. Nu begint het mooie natuurschoon pas.

De weg kronkelt zich naar boven en je krijgt een prachtig uitzicht op een vallei. Dan ga je weer naar beneden, maar daar wacht de volgende klim alweer, deze keer met wat haarspeldbochten. Ook hier zijn mooi vergezichten en de weg is breed genoeg om even te stoppen om van het natuurschoon te genieten. Zeker in de regentijd en een maand na de regentijd is het er prachtig. In December tot mei is het er wat droger en lijkt het wat dor.We gaan eerst naar het tempelcomplex om wat geestelijk voedsel te halen en om een kop koffie te drinken bij die monnik. Buiten geestelijk voedsel zal je wel wat normaal te eten krijgen ook, want hij is erg gastvrij.We rijden om Chae Hom heen en bij een drie-sprong slaan we links af. Je kan het niet missen.
Het is een lange rechte weg en voor je kijkend zie je reeds op een bergje het tempelcomplex.
Aan het einde van het rechte stuk sla je rechts af. Onder een poort door en na een paar honderd meter links. Het tempelcomplex wordt met een bord aangegeven. Het is een mooie pas aanglegde asphalt-weg, maar helaas na een kilometer wordt het een ongeplaveide weg. Redelijk te berijden, maar je moet toch wat voorzichtig rijden. Na vier kilometer op en af te hebben gereden staan we voor een steile helling van 150 meter en daarboven is de tempel. Even gas geven en je komt op een groot plateau, waar de gebouwen staan.

Daar staat onze monnik al om ons te verwelkomen en onder een ronde dak, tegen de berghelling aan, krijgen we wat te drinken. Gelaafd zakken we een beetje af naar het huis, een soort gastenverblijf.Die is ook tegen een berghelling en is van alle gemakken voorzien. Zelf een bad in de openlucht met uitzicht op de berghelling aan de overkant.Vanuit het huis kan je zowel de vallei van Chae Hom zien als de berghelling aan de overkant. Het zijn twee toppen en het bovenste gedeelte van die toppen zijn rotsachtig. De grootste top, daar zou de handafdrukken van Boeddha op staan. Het is wel groot die handafdrukken, zeker 30 meter hoog. Boeddha moet wel een reus van en kerel geweest zijn, want ik heb ook zijn voetafdruk gezien en de schoenmaat was meer dan 120.De ongeving van dat tempel-complex is schitterend. Het ligt op een top van een wat lagere berg en kan je genieten van de bergen die er achter liggen en voor is de grote vallei van Chae Hom.

De tempel zelf is maar klein. De pagode daar achter is bijna net zo groot als de tempel. Verder is er een zaal, open met een dak en een zaal die geheel gesloten is door muren. Ook zijn er wat verblijven voor monniken. Beneden in de kleine vallei is een meer. Volgens de monnik kan je er vissen, maar het is een behoorlijke klim naar beneden en ook weer naar boven.
Je moet tenslotte wat over hebben voor je vis-hobby.
Hartelijk nemen we afscheid van onze Duits-sprekende monnik en gaan we weer terug naar Chae Hom via die zandweg, vol met stenen en kuilen. En komen weer bij die T-kruising en slaan dan linksaf naar Chae Son. Het wordt goed aangegeven. Het is 20 km van Chae Hom af en na 8 km sla je weer links af. Het wordt aangegeven door middel van boden. De rit naar Chae Son gaat door lage heuvels en later door een mooie vallei, waar je een paar keer een snel stroomend watertje overgaat.
We gaan via een brug, anders krijg je natte voeten. Chae Son Nationaal park wordt goed aangegeven en je kan het niet missen. We rijden het Park binnen en bij de slagboom staan ze al op ons te wachten, de boswachters. Entree moet je betalen. Voor Thais 40 baht en voor “farangs” 200 baht. Het was eerst 400 baht, maar het is verlaagd naar 200 baht.
Al recht-geaarde Nederlander probeer ik via mijn Thais rijbewijs entree te betalen voor een Thai. Het is me twee maal gelukt. Maar ook twee maal liet die boswachter zich niet in de luren leggen en moest ik het volle pond betalen.Het park bestaat uit twee delen. Het laagst tgelegen deel heeft een groot parkeerplaats en rechts daarvan zijn de warmwaterbronnen.
Dan gaat een smalle weg naar boven en kom je bij een wat kleinere parkeerplaats en zijn er wat winkeltjes.
Loop je verder dan krijg je de waterval, waar Chae Son om beroemd is, buiten de warmwaterbronnen.Maar eerst moet er gegeten worden. Bij die winkeltjes staan houten tafels en banken en ieder winkeltje heeft zo zijn eigen barbecue. Je kiest maar een winkltje uit, ga lekker op die houten bank zitten onder de grote teakbomen en bestel wat te eten. Dat is sticky rice met kip en/of varkensvlees. Het is heerlijk. Het vlees is gebarbequd en je krijg en lekker sausje om de sticky rice in te dopen. Met water of een frisdrank gaat het erin als koek. Vraag geen koffie want je krijgt dan “Birdy” koffie. Dat is instant koffie waar suiken en melk alreeds erin zitten. Het is erg zoet en ik kan het bijna niet door mijn strot krijgen. Maar liefhebbers van erg zoete, met veel melkpoeder gevuld kopje koffie kunnen hun hart ophalen.Ne we lekker hebben gegeten hebben we weer energie. Die hebben we wel nodig, want op 200 meter van die winkeltjes begint de waterval. Je kunt nog wat visvoer kopen in een tentje daar aan de voet van die waterval.
Chae Son waterval bestaat niet uit een waterval, maar uit meerdere watervallen. Er zijn dan ook poelen met water, waar je in kan liggen en er zwemmen vissen. Je hebt immers voer voor die vissen gekocht.Een trap langs de waterval gaat naar boven. Het is een betonnen trap, breed met leuningen.
Het is een klim van een kilometer, dus enige conditie is vereist. Het gehijg en gezucht van het klimmen worden goed gecompenseerd met het prachtige uitzicht op de watervallen, het oerwoud aan beide zijden van de watervallen. Het is erg mooi en de trap wordt regelmatig onderbroken door plateaus waar je even kan rusten. Er staan ook banken op die plateaus . Boven aangekomen zie je dat die waterval uit een grote pijp begint. Want vanaf de bron van die waterval staat een kleine hydro-elektrische centrale, die het park van stroom voorziet. Je kunt nog hoger klimmen via een smal paadje door het oerwoud, maar er is geen waterval meer. Het is nog ongeveer 400 meter verder klimmen.

In mijn jaren dat ik nog conditie had, ben ik tot aan de top geklommen. Daar krijg je een mooi uitzicht op de valleien en bergen in de omgeving. We gaan weer naar beneden en als roker steek ik er nog een op om op adem te komen. Nog een drankje bij een van de winkels, even naar het toilet en we zakken af met de auto tot bij de warm-waterbronnen.

De auto kan geparkeerd worden en dan via een aangelegde tuin komen we bij die warmwaterbronnen. Overal liggen rotsblokken waar je op kan gaan staan en zo de overkant kan bereiken. Daar staan wat huisjes, een winkel en rustplaatsen.Wees voorzichtig, want het water is 80C .
Het ruikt er behoorlijk naar zwavel en de hitte van het water straalt je tegemoet. Je kunt mandjes met wat eieren kopen en die in het hete water leggen.
Volgens de borden zijn die eieren gaar in 18 minuten, maar laat ze maar een half uur in dat water liggen. Dan zijn ze halfzacht. Ik haalde ze op na 18 minuten en het waren geen halfzachte eieren, maar alleen snot.Overals is hier aan gedacht.Om je stijve spieren wat los te weken, kun je een warm bad nemen in een van de huisjes. Het bad is rond en op verschillende niveaus,
zodat je kan zitten tot het water aan je kin, zitten tot het water aan je middel.


Het water is een mix van de warm-waterbron en het stroompje dat van waterval komt. Je kunt alleen of met meerdere in dat bad. Het is ongeveer 3 meter in doorsnede.Om die spieren die warm zij geworden door het warme water weer helemaal topfit te krijgen, kun je daar ook een echte Thaise massage krijgen. Diverse dame staan gereed om alle spieren weer helemaal de oude te laten worden. Helaas heren, deze massage is een Thaise massage, dus gekleed op de matras, om je heen zijn meerdere dames bezig en laat de “erotische gedachten” maar varen. Deze dames geven geen “hanky-panky”massage.Overnachtingen zijn ook mogelijk in het Park. Er zijn wat bungalows, maar die moet je van te voren bespreken. Dan is de prijs van de bungalows, tevens de entreeprijs voor het park, ingesloten.

Je kunt in het park ook heerlijk wandelen. Door de bebossing in het park is het koel en er zijn genoeg wandelpaadjes uitgezet. Er zijn wat winkeltjes waar je souvenirs kan kopen en er is ook een ruimte waar alle soorten bomen, planten en dieren worden getoond die in het park aanwezig zijn.Je kunt er een hele dag doorbrengen. De prijzen zijn, buiten de entreeprijs om, op Thaise niveau. Per persoon kan je voor 40 baht eten en drinken Dan krijg je kip, varkens vlees, sticky rice en een cola.
Het badhuis kost 50 baht voor onbeperkte tijd. Al lig je er de hele dag in. Eieren in een mandje kost 15 baht en de massage is van 100 tot 300 bhat. Dat hangt af wat je wilt en de tijdsduur. Verder kan je souvenirs, snoep, ijs en andere dikmakers kopen.
Ook hier zijn vrijwel geen westerse toeristen te zien. Het kan er druk zijn, vooral in het weekeinde, maar je ziet vrijwel alleen Thais, die een dagje uit zijn. Op de grasvelden wordt onder een boom een deken uitgespreid, eten wordt er neergezet en ze hebben groot plezier. Kom je langs zo'n stel picknickers, dan wordt je steevast wat aangeboden. Ik vind het op Chae Son heerlijk toeven.
Volgende column gaat over het feest in Wat Analayo ter gelegenheid van de verjaardag van de abt, een zeer vereerde monnik.
Downloaden als pdf om uit te printen 8.pdf (49.0K)
Foto album

Je kan in het forum reageren

www.thailandgek.nl
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: