woensdag 3 december 2008

Toerisme in Thailand


Zaterdag 20 September2008/2551 C o l u m n van Kees/Printen
Toerisme in Thailand
Vrijwel iedereen die deze column leest is een toerist in Thailand of was ooit een toerist in Thailand. De een ging weer terug voor zijn werk, de ander kwam in Thailand wonen, voor werk of als gepensioneerde. Maar allemaal hadden zij "iets" met Thailand. Ieder heeft zo zijn eigen verhaal wat hem bindt met Thailand of waarom hij als toerist naar Thailand gaat. Massatoerisme is maar van de laatste 40 jaar. Er waren wel toeristen voor die tijd, maar die waren wat meer vermogend, want reizen kostte toen geld en vooral tijd, immers de meeste reizen gingen per schip. Begin 60-tiger jaren kwamen de goedkope chartervluchten naar Spanje en later naar andere Europese bestemmingen. Van op vakantie gaan naar verre oorden was eigenlijk nog geen sprake. Als je familie had in Australië, Nieuw-Zeeland of andere emigratielanden ging je nog wel daar op vakantie, want dan was het redelijk goedkoop. Geen hotelkosten e.d. Twee factoren speelden een grote rol in de ontwikkelingen van het toerisme naar Thailand. Ten eerste was het de Vietnamoorlog en de Amerikaanse soldaten kwamen hier voor hun rust en weer op, adem te komen. Thailand was in de regio de voornaamste bondgenoot van Amerika en Bangkok groeide als kool. Maar de soldaten wilden strand, zon, zee en seks en die vonden ze in het vissersplaatsje Pattaya.
Enkele Amerikanen bouwden er wat guest houses en de geschiedenis van Pattaya ontstond. Soldaten uit Amerika vertelden over de schoonheid van Thailand en zo ontstond een soort Amerikaans toerisme naar Thailand. De reis was wat langer, maar het was veel goedkoper in Thailand dan Hawaï, het land waar Amerikanen op vakantie gingen als de zon, zee en seks wilde hebben. De andere factor was dat de "wide body's", zoals de 747 en de DC-10 op de vliegtuigmarkt kwamen en het vliegen een stuk goedkoper werd. Ook de hoogconjunctuur in Europa zorgde dat die vliegreizen betaalbaar werden voor "Jan Modaal".
Touroperators begonnen reizen aan te bieden naar Egypte, Israël, Sri Lanka, Thailand, Dominicaanse Republiek enz. En dat voor betaalbare prijzen. Thailand sprong eruit wat de reizen naar Zuid-Oost Azië betreft. Maar het fundament voor de faciliteiten voor het toerisme was al gelegd door de Amerikanen en daar bovenop kwam dat Laos, Cambodja en Vietnam in puin lagen vanwege de oorlog. Maleisië kwam eigenlijk niet in aanmerking, vanwege dat het een moslimland was met vele beperkingen wat vertier betrof. Dus had Thailand in dat opzicht het rijk alleen. Hier zijn de statistieken voor het aantal toeristen van het jaar 1998 t/m 2007. Elk jaar was er een stijging van het aantal toeristen. Ook is er een statistiek van het aantal toeristen in 2003 wat meer gespecificeerd. Latere cijfers kon ik niet te pakken krijgen. Deze statistieken komen van Ngo's, dus niet van de officiële overheidsdiensten, die willen de cijfers nog weleens positiever opkrikken dan ze in werkelijkheid zijn.


Wat opvalt is dat er veel meer Thais in eigen land op vakantie gaan dan dat er buitenlandse toeristen binnen komen. 2007 heeft 83.23 miljoen Thaise vakantiegangers en 14.46 miljoen buitenlanders op vakantie in Thailand. Alleen de verblijfsduur is veel korter dan de buitenlandse toerist. Het uitgave patroon van de Thais verschilt erg veel van die van de buitenlandse toerist. Want aan inkomsten heeft Thailand veel meer aan de buitenlandse toerist dan de Thaise toerist. Voor de buitenlandse toeristenstroom gaf alleen 2003 en 2005 een vermindering, maar dat werd het jaar daarop ruimschoots weer goedgemaakt.
Dit zijn de cijfers meer gespecificeerd. Het zijn de statistieken van 2003, maar ik geloof dat deze cijfers niet veel in andere jaren zullen verschillen.
Waar gaan deze toeristen allemaal naartoe in Thailand? De cijfers laten zien dat heel wat toeristen toch op eigen gelegenheid hier naartoe komen. 39% gaat voor een georganiseerde reis en de rest komt op individuele wijze hier naartoe. Dit wil niet zeggen dat ze de hele vakantie zelf plannen, maar vaak gebeurt het dat zij hier in Thailand met groepen op reis gaan. De meeste groepsreizen gaan naar de bekende toeristische plekken in Thailand. Bangkok, Ayuthaya, Chiang Mai, Gouden Driehoek, Sukhothai, Rivier de Kwai e.d. De laatste dagen van die vakantie wordt doorgebracht op een van de stranden van Thailand. Vooral Europese groepsreizen zijn vermoeiend, er wordt veel gereisd om alles in die 10 of 12 dagen te zien.
Volgens een enquête van 2003, gemaakt door de reisorganisaties in Nederland, wil 80% van die deelnemers aan groepsreizen zeker terugkomen naar Thailand, maar niet met een groepsreis. Ongeveer 30% vond de groepsreis aantrekkelijk en leuk. De rest vond het vermoeiend, teveel tijd werd er doorgebracht in winkels e.d. En het vroege opstaan werd ook als een negatieve ervaring aangeduid. Het probleem van vele groepsreizen vanuit Nederland is dat de Nederlandse touroperator zijn reizen uitbesteed aan een Thaise touroperators. Volgens de wet moet er een Thaise reisleider aanwezig zijn. Soms is er ook een Nederlands sprekende reisleider aanwezig, maar vaak wordt alleen Engels als voertaal gebruikt.
Maar wat maakt Thailand een trekpleister voor toeristen? Het is een mooi land met veel natuurschoon. Mooie stranden, veel eilanden, bergen, natuurparken, een goede infrastructuur wat de wegen betreft. Het heeft een fijn netwerk van busverbindingen, de spoorwegen lopen wat achter, kortom het heeft alles wat het voor toeristen aantrekkelijk maakt. Ook heeft Thailand accommodatie van heel goedkoop tot heel duur. Backpackers kunnen net zo gemakkelijk hier op vakantie gaan dan miljonairs. Dan krijg je de individuele toerist. Die kan je in weer categorieën indelen. De eerste categorie wil veel van het land zien, gaat een week in retraite in een Wat, doet een fietstocht door Noord-Thailand, gaat de culturele erfenissen van Thailand bekijken, kortom is geïnteresseerd in Thailand, zijn bevolking en zijn cultuur. Onder deze categorie valt ook diegene die naar de diverse eilanden gaan voor scubaduiken, vissen, eilanden verkennen enz.
Maar waarom is Thailand dan in de wereld beken om zijn sekstoerisme? Is dat wel terecht? Toen ik op vakantie ging naar Thailand, zeiden de collega's altijd tegen mij: "Je gaat zeker lekker op de seks toer daar in Thailand, Kees". Thailand heeft een reputatie opgebouwd in een tiental jaren dat je daar seks kan hebben met elke meisje of dame die over straat loopt. Overdreven, natuurlijk, maar dat is het beeld van Europa over Thailand. Van de 10 documentaires die over Thailand gaat zijn 9 gewijd aan de seksindustrie. Terwijl het overgrote deel van de Thaise bevolking zo preuts is als het maar zijn kan. Vergeleken met de Thaise bevolking is Staphorst een frivole samenleving in dit opzicht. Niets ten nadele van Staphorst overigens.
Maar toeristen en ook ex-pats komen er hier vlot achter dat alles draait om geld. De Thais zijn dol op geld. Hoe dat verdiend wordt, maakt niet uit, als de geldbuidel maar in hun richting gaat. De Amerikaanse soldaten kwamen niet hier voor een biertje en een sigaretje. Die wilde ook wat anders en betaalde grif voor die diensten. De baht was toen veel geld, zoals de gulden toentertijd veel geld was. Dus de dollars stroomde binnen en voor een paar uurtjes plezier hadden Amerikanen Thaise maandlonen over. Maar ook vonden en vinden westerse mannen, Thaise meisjes en Thaise jongens heel aantrekkelijk, exotisch en gemakkelijk in de omgang. Zo ontstond in Pattaya, Bangkok, Phuket en op de toeristische plaatsen een seksindustrie die zijn weerga in de wereld niet kende. Vooral uit de armste streek van Thailand, de Isan, kwamen de meisjes en jongens in grote getallen om het grote geld te verdienen. Ze kwamen er ook achter dat oudere heren smoorverliefd op hun werden en alles in het werk stelde om die jongen of meisje maar te behouden. Dat gaf weer de gelegenheid om meer geld te vragen als alleen de diensten die men aanbood. Dus werden de meest zielige verhalen ophangen en de verliefde westerling geloofde het. Thailand was immers een arm land met veel armoede en de verhalen die opgedist werden, daarvan sprongen spontaan de tranen in de ogen.
Dat de seksindustrie een keiharde is en dat slechts enkelen van de fortuinzoekers het echt maken, financieel dan, dat komt niet aan de oppervlakte. Drugs speelt ook een grote rol om op de been te blijven in deze keiharde industrie Het heeft Thailand een slechte naam bezorgd in de wereld en daar is Thailand voorlopig nog niet vanaf. Ik weet wel dat ik hier zeer algemeen oordeel uitspreek, er zijn er wel degelijk die met hun Thaise partner een fijn leven opbouwde, mar zijn schaars. In het algemeen loopt het meestal met een teleurstelling af.
Ook heeft Thailand een reputatie dat pedofielen een leuke vakantie hier hebben. Dat zijn ook seks- toeristen, maar van een andere slag. Ook hier speelt geld een grote rol. Zeker in het verleden maar ook nu zijn er veel kinderen "werkzaam" in die industrie. Wel of niet gedwongen, maar meestal gedwongen. Door hebzucht geleid door ouders, handelaren, politie e.d. kan deze industrie blijven bestaan.
Voor de schone buitenwereld wordt af en toe een razzia gehouden en word af en toe een buitenlander opgepakt met veel TV erbij. Met veel publiciteit worden deze razzia en arrestaties de wereld ingestuurd. Maar verder heeft de politie en andere functionarissen weinig zin in het effectief bestrijden van kinderprostitutie. De aanvoer vanuit Cambodja en Laos is voldoende om deze industrie, als je het een industrie kan noemen, te laten blijven bestaan. Wat de publiciteit in Thailand betreft, niemand zegt, schrijft of publiceert dat de meeste pedofiele zaken Thais betreft en niet buitenlanders. Ook hier is meer dan 80% van de bekende gevallen Thais. Maar die gevallen halen vrijwel nooit de publiciteit. Slecht voor het imago van Thailand.
Maar er is hoop voor een goede toeristen industrie in Thailand. Men begrijpt nu hier dat niet alles opgeofferd dient te worden aan het toerisme en dat het sekstoerisme verder teruggedrongen dient te worden. Maar dat vergt een mentaliteitsomslag van de Thais zelf. In geen enkele statistiek zal hij het vinden, maar de exoterisch geef het meeste geld uit en, het is waar, dat geld verdwijnt vaak in de zakken van diegene waar het hoort, nm. de dienstverlenende jongen of meisje en zijn/haar familie. Of dat wel goed besteed wordt is en andere vraag. Maar bars e.d. hebben eerst goed wat afgeroomd. Maar heb je eenmaal een "vaste" vriend of vriendin, dan krijgt de bar niet veel meer. Dat je waarschijnlijk niet de enige bent voor die vriend of vriendin, dat is ook een feit.
Maar zoals gezegd, Thailand is langzaam bezig te veranderen, wat het massatoerisme betreft. Er wordt veel meer maatwerk geboden. De concurrentie vanuit Vietnam, Maleisië en vooral China is moordend, dus moet er wat veranderen. De keus voor de Thaise overheid is duidelijk. Of je hervormt de toeristen industrie hier in Thailand op de eisen die de tegenwoordige toerist eist of je zakt langzaam in het toerisme wat je niet wilt, nm. de toerist die niet voor Thailand komt, maar voor de seks. En die hebben we al genoeg hier.
Ook de toerist die regelmatig naar Thailand komt, mag zich afvragen, wat was de reden om voor de eerste keer naar Thailand te gaan en wat is de reden waarom ik nog steeds naar Thailand gaat. Ik hoop dat de redenen om naar Thailand te gaan in de loop van die jaren is veranderd. Die verandering hoop ik dat het ten goede van Thailand is.
Maar er zijn ook genoeg mensen die ik ken die naar Thailand komen om Thailand zien. Wars van alle zaken die een negatief beeld vormen van Thailand. Zij komen voor het land, zijn bevolking, de schoonheid van Thailand, zijn culturele bezittingen, het Thais eten en de gastvrijheid die de Thaise bevolking kenmerkt. Dat zijn de echte toeristen en die mogen wat mij betreft tot in de lengte van dagen dit mooie land bezoeken.
De volgende column zal gaan over: De geschiedenis van Thailand
KLIK HIER: geschiedenis van Thailand, column14.pdf (196.1K)
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: