woensdag 3 december 2008

Wetenswaardigheden over Thailand


Zaterdag 11 Oktober 2008/2551 C o l u m n van Kees/Printen
Wetenswaardigheden over Thailand

De meeste lezers van dit forum kennen Thailand.
Zij komen er op vakantie of wonen er.
Maar wat weten we eigenlijk van Thailand? Waar komen sommige tradities of gebruiken vandaan? Ik kreegeen aantal links van Rene, waarvoor mijn dank, en daar stonden een hoop wetenswaardigheden overThailand in. De meeste zijn niet wereldschokkend, sommig humoristisch, kortom een verzamelingvan wetenswaardigheden over Thailand, die de meeste, waaronder ikzelf, niet wist. Of het allemaalde volledige waarheid is, daarvoor durf ik mijn hand niet in het vuur voor te steken, maar leuk zijnze wel.
Als je nu Thailand binnenkomt is dat meestal via het nieuwe vliegveld. Dat vliegveld heetSuvarnabhumi (uitgesproken als “Su-Wana-Poom”) en is op een moeras gebouwd. De naam van hetmoeras was “Cobra-moeras”. Het vliegveld heeft de grootse terminal van de wereld onder een daken de hoogste verkeersleiding toren. Het heeft ook de langste voorbereidingstijd gehad, nm. vanaf1960. Toen was de eerste planning van het vliegveld er.De oorspronkelijke naam van het vliegveld was “Ning Ngoo Hao”. Bijgelovig als de Thais zijnvonden zij de naam maar niks, wat de naam had geen goede betekenis, buitendien, geen enkelebuitenlander zou die naam correct kunnen uitspreken. Spreek die naam maar eens vlug uit, je tongbreekt er bijna in tweeën van.

Wat hopelijk niet gebeurd, maar je wordt ziek tijdens je vakantie. Ga dan maar naar hetBumrungrad Hospital. Die verpleegde in 2005, 400.000 buitenlandse patiënten uit meer dan 150landen. Wedden dat je dan wel ergens daar een Nederlander aantreft?
Maar je bent niet ziek en op ontdekkingstocht door Bangkok kom je langs het 'Victory Monument”.Veel wegen komen erop uit. Dat monument is in 1941 gebouwd op bevel van de toenmalige Eersteminister, Phibulsongkran, die met het monument de overwinning wilde vieren op de Fransen inIndo-China van het vorige jaar.De naam “Victory” van het monument is nu niet de juiste benaming want een jaar later dwongen deJapanners de Eerste minister weer de gebieden aan Vichy-Frankrijk af te staan, dus stond hij metlege handen.

Thailand is ook het enige land ter wereld dat in een tijdsbestek van zeventien jaar zijn naam driemaal veranderde. In 1932 veranderde het van Siam naar Thailand. In 1945 werd de naam Siam werdin ere hersteld en in 1949 besloot men om Siam maar weer Thailand t noemen.
Voor de fruitliefhebbers goed nieuws. Thailand is de grootste ananas-exporteur ter wereld . Kan jein Nederland genieten van een echte Thaise ananas. Die uit Lampang zijn het smakelijkste, beweertmen. Dat kan ik beamen, want ik woon in de provincie Lampang.
Voor de vakantieganger is Thailand altijd lekker warm. Zeker gezien het klimaat in Nederland.Maar in 1955 heeft het gesneeuwd in de provincie Chiang Rai. En de Thais maar met sneeuwballengooien. Overigen bestaan er foto's van, maar die zij zo onscherp, dat je wel wat wits zie op degrond, maar het kan net zo goed een opengebarsten zak meel zijn. Voordat het door de autoriteitenzou zijn bevestigd, was de sneeuw gesmolten.
Een premier van Thailand, M.R. Sukrit, was voor dat hij Premier werd een filmster. Althans hijspeelde in de film “The Ugly American”, met Marlon Brando, de rol van de premier van Thailand.Waarschijnlijk vond hij die functie als Premier zo interessant, dat hij 12 jaar later maar een echtePremier werd.
Thais begroeten je met de woorden “Sawatdee”. Het woord is afgeleid van het Sanskriet “Svasti.Svasti wat betekend “goed gevoel”, is in het Engels “Swastika” Heeft niets te maken met het Nazi-tijdperk, want overal in de hindoe tempels zie je Swastika-symbolen. De punten van die swastikawijzen overigen de andere kant op dan het Nazi-symboolHet woord Sawatdee is eigenlijk van hindoe origine.
Dat al heel vroeger farangs een rol speelde in Thailand is bekend. De griek, Constantine Phaulkon,wat in het Ayutthaya-tijdperk Minister van Buitenlandse Zaken van Thailand. Hij was devoornaamste adviseur van de Koning. Helaas voor hem werd hij ter dood gebracht na de dood vande Koning, omdat de hovelingen niet gediend waren van zijn westerse denkwijze.
Een probleempje ontstond toen de huidige koning met Sirikit, de huidige koningin wilde trouwen.Hij moest, net als elke andere Thai, een formulier invullen met zijn beroep. Sommige hovelingenwilde dat hij daar “Koning”in zou vullen, maar dat kon eigenlijk niet. “Government Official” gingook niet, dus vulde men dan maar “Ruler of the Country” in. Was niet helemaal de waarheid, wanthij is constitutioneel vorst, maar in feite was het het wel.
Witte olifanten betekenen voor Thailand goed geluk. Dus krijgt de Koning elke witte olifant diegeboren wordt. Dat gebeurd met allerlei ceremonieën en gebruiken. Een gebruik is in devergetelheid geraakt, namelijk dat jonge witte olifanten zogen aan de borsten van jong dames.
Dat leden van de koninklijke Familie van Thailand niet altijd welkom zijn gebeurde in november2005. Koningin Sirikit wilde een beroemde Hindoe-tempel in Bhubaneshwar bezoeken, maar zemocht er niet binnenkomen. Ze was buitenlander en bovendien Boeddhist. Van discriminatiegesproken.

Heb je de amulet die je hier boven ziet, in je bezit hoef je nooit meer te werken. Deze amulet heet “Somdej WatRakhang”. Sommige van hen zijn 150 jaar oud en zijn meer dan 30 miljoen baht waard. Even inWat Analayo kijken of ik die amulet ergens zie.

De Thaise koninklijke hymne (Sansoen Phra Barami), niet te verwarren met het volkslied, isgecomponeerd door een Rus, Pyotr Schurovsky. Voor de revolutie van 1932 was deze hymne hetvolkslied.
De huidige volkslied van Thailand is overigens gecomponeerd door een Duitser, Peter Feit.
Je zou denken dat strip-shows in Pattaya ontstonden. Niets is minder waar. De eerste stripshowswaren in Had Yai in 1953. Deze shows werden door de toenmalige Premier bevolen omdat hijwesterse invloeden in Thailand wilde promoten. Maar omdat de Thais van nature erg preuts zijn,werden de shows opgevoerd bij tempels onder het toezicht van monniken. Dat waren nog eenstijden.
Het meest waardevolle bankbiljet in Thailand is een biljet die werd uitgegeven in 2000. Dezespeciale bankbiljet werd uitgegeven ter gelegenheid van het Gouden Huwelijksfeest van de Koningen Koningin. De biljet heeft een waarde van 500.000 baht. ( links boven )

Nu we het toch over het Koningshuis hebben, de meeste koningen hebben niet stilgezeten om hunnageslacht veilig te stellen. Dit is de top 5 van die Koningen:
1. Koning Monkut (Rama IV) = 82 kinderen 2. Koning Chulalongkorn (Rama V) = 77 kinderen 3. Koning Loertla (Rama II) =73 kinderen 4. KoningNangklao (Rama III – 51 kinderen 5. Koning Phutthayotfa (Rama I) = 42 kinderen.
Ik vraag me dan wel of of ze nog de tijd hadden om te regeren. Met name Koning Mongkut, wantdie was eerst 27 jaar monnik voor hij de troon besteeg.
Overigens had Koning Rama VI slechts een kind, Rama VII had er geen en Rama IX (de huidigevorst) heeft vier kinderen
Even heel iets anders. In 1997 vond in Bangkok de grootste crematie uit de geschiedenis plaats.Verspreid over 7 dagen werd in december van dat jaar 21.000 lichamen gecremeerd. Deze lichamenwaren van mensen die in de tien jaar voorafgaande 1997 verongelukt waren in het verkeer enandere ongelukken en die door nabestaande nooit waren opgeëist.
Buitenlanders noemen Bangkok Bangkok en Thais noemen het Krungthep. De oorspronkelijkenaam was Bangkok, betekende “Dorp van Olijven” en stond aan de andere kant van de ChaoPhraya. Toen de hoofdstad nar de andere oever ging vonden de buitenlanders “Krungthep”maarniks en bleven de naam Bangkok houden. In de zuidelijke provincies blijft men overigens ookBangkok zeggen.Roi Et betekende “Honderd-en-een”. Het is een provincie in het Noord-Oosten van Thailand.Genoemd naar de aantal stadspoorten en satelliet-steden. Ongelukkig zijn er maar elf poorten ensatelliet-steden, dus had de stad “Sip Et”moeten heten. Maar om de belangrijkheid van de stad teaccentueren besloot men de stad toch ”Roy Et” te noemen.
Goed nieuws voor de vakantiegangers. Bangkok is officieel de warmste hoofdstad ter wereld. Dusvakantiegangers, lekker bruingebrand in Bangkok. Waar weet ik eigenlijk niet, maar alleen van deluchtvervuiling kun je er bruin worden.
Sinds het begin van de negentiende eeuw hebben alle Nederlanders een achternaam. Dat moesttijdens de Franse bezetting.. De Thais hebben pas sinds 1913 achternamen. De Thais moesten ereigenlijk niets van weten en tot de dag van heden gebruikt men alleen de voornaam. Alleen inofficiële papieren staat de achternaam. Zo is de naam Thaksin een voornaam. Omdat er veelvoornamen hetzelfde zijn krijgt ieder kind een “nickname”. Daar gaat hij het hele leven mee door.Thais hebben grote moeite met westerse achternamen. Mijn post en ook op het contract met UBCstaat de naam Cornelis Johannes. Mijn achternaam zie je nergens. Ook op sommige pasjes vanziekenhuizen e.d. staat mijn naam in alle verschillende mogelijkheden.
Tenslotte, wat is er verboden in Thailand:
Het is verboden in Thailand dat een vrouw zich alleen bevindt in een avond en nacht uitgaansetablissement. Zij moet dan met een man vergezeld zijn. Wordt deze wet precies uitgevoerd, isPattaya een spookstad.
Het is in Thailand verboden om waar dan ook met ontbloot bovenlijf te lopen. Dat geldt voor manen vrouw. Ten alle tijdn dient men men bovenkleding te dragen. Over de rest van de kleding wordtniet gesproken. Verlaten stranden, lege go-go bars zijn het gevolg als deze wet zou wordentoegepast.
Het is in Thailand verboden om zonder ondergoed zich op straat te begeven. Ben wel benieuwd hoeze dit controleren.
Sinds 1939 is het verboden om tijdens het spelen van het volkslied NIET op te staan.
Dat waren enkele wetenswaardigheden over Thailand. Soms serieus te nemen, andere met eenglimlach te lezen. Ik kreeg deze wetenswaardigheden via links, die mij door Rene werden gestuurd.Mijn dank daarvoor. Zelf had ik sommige nooit kunnen verzinnen of bedenken. Maar de meestewetenswaardigheden zijn waar. Althans, volgens de schrijvers van die wetenswaardigheden.
Het zal enkel maanden stil zijn wat de columns betreft. Mijn zus komt voor vier weken hier opvakantie en daarna komt mijn broer ook voor vier weken vakantie vieren in Thailand. Einddecember ben ik eigenlijk pas weer terug op het thuishonk. Dus begin januari komt pas devolgende column.
Het is wat vroeg, maar iedereen Prettige kerstdagen en een GezondNieuwjaar.
De nieuwe column(s) gaan dan over de reizen die ik met de familie maakte in dieweken.
Terug naar PDF file: Colomn 14

www.thailandgek.nl
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: