zaterdag 9 mei 2009

Column19 - Wat Sri Khom Kham

Wat Sri Khom Kham, hemel en hel in Phayao
Wat Sri Khom Khan ligt in Phayao, vrijwel aan het meer. Het is redelijk uitgestrekt en tegenover de Wat is een ruime parkeerplaats, met een marktje.


Wat is nu zo bijzonder aan die Wat. De tempel zelf is groot maar niet veel bijzonders. Er staat een groot gouden Boeddha-beeld, maar dat zie je overal.

Het bijzonder van die Wat is dat op honderd meter van de tempel er een beeldentuin is waar dehemel en hel worden afgebeeld. De beelden zijn fors en beelden op niet zachtzinnig wijze de hel uit,terwijl de hemel, de weg die Boeddha aanwijst, met mooie beelden versiert is.
In deze pot zitten de “ongelovigen”. Die zitten in een kokende pot. Als je goed oplet hebben demeeste “ongelovige” in die pot een rechte neus. Dus “ falangs”, die niet in Boeddha geloven of nietzijn weg volgen.
Honger en dorst is hun straf. In die hel zijn daarom de darmen maar verwijderd. Broodmager moet
je je leven slijten in die hel.
Hier zitten de “ongelovigen” te wachten op hun veroordeling naar de hel.
De figuur rechtsboven wijst al naar de hel, terwijl de figuur links ook niet mis is met het aanwijzen van de beschuldigden.


Op de voorgrond heeft een onthoofde beeld het hoofd van Boeddha in zijn handen, wat het afwijzenvan Boeddha symboliseert. De “ongelovigen' zitten vol deemoed, de handjes gevouwen, maar geen moedertjelief helpt. Naar de hel zullen ze gaan.

Hier zitten dan die “ongelovigen”. De ene kan niet meer praten vanwege zijn lange tong, de andere
kan niet meer eten, want zijn darmen liggen eruit, terwijl diegene die op de achtergrond staat lang mager en heel lelijk is. Eigen schuld, dikke bult zou ik zo zeggen. Had je maar de wegen vanBoeddha moeten volgen.

Hier zitten dan “zondaars” die pleiten voor Boeddha of in hun volgend leven weer als mens te mogen terugkeren.
In hun eerdere leven hebben ze zich misdragen en zijn waardoor verlaagd in
dierlijk leven. Vol spijt en deemoedig vragen ze Boeddha om in een mens het volgende leven in te gaan en zullen, plechtig belovend, hun leven beteren, zodat ze later steeds in een beter persoon kunnen overgaan.

Aan elk soort ongelovige wordt gedacht. Een “sekstoerist” die alle wetten van Boeddha aan zijn
laars lapte tijdens een vakantie in Pattaya, word gestraft in de hel. Met zo'n verschrompelde genotsspier kan hij niet veel meer uitrichten. Had hij maar meer tempels in Pattaya moeten bezoeken.

Maar er is redding voor iedereen. Als je de weg van Boeddha maar volgt.
Eerst een behoorlijk wassing in die vijver om al je zonden van je weg te wassen, draken zien wel toe dat dat heel grondiggebeurt, en daarna loopt je de trap op om via verschillende stadia, zie de beelden op de achtergrond,Boeddha en dus Nirwana te bereiken.

De monniken helpen je wel daarbij. Zij zitten voor Boeddha in gebed verzonken, maar Boeddha
slaapt. Dat geeft niets, want hij is overal aanwezig en zal je de weg wijzen naar een goed leven,
zodat je ook in het Nirwana van een welverdiende rust kan genieten.

Het beeldenpark is niet groot, maar het is prachtig om te zie hoe de verschillende stadia worden uitgebeeld. Aan de verbeelding wordt niets nagelaten. Het is grof, soms schokkend, maar fascinerend om te zien.

Wat Sri Khom Kham, ligt in Phayao aan de weg langs het meer. Niet aan de boulevard. Als je vanuitChiang Mai de eerste afslag naar Phayao neem, kom je eerst lang het ziekenhuis en na ong. 2 kmzie je aan je linkerhand een parkeerplaats met een markt en aan je rechterkant het tempelcomplex.
Het is zeker een bezoek waard. Er komen vrijwel geen toeristen naar deze plek, want Phayao ligtniet op de toeristen route.

Geen opmerkingen: