woensdag 22 september 2010

Verhuizen in Thailand (1)

Je woont al meer als vijf jaar in Thailand in een mooi huis. Maar wel erg ver van stedelijke gebieden. Niet dat ik een uitgaand type ben, maar voor speciale zaken moet je toch een eind rijden. Naar Lampang, een grote stad, 84 km en naar Phayao, een provinciestadje, 54 km.

Bovendien is de gezondheidsvoorziening in Ngao niet optimaal te noemen. Er is een klein ziekenhuisje voor noodhulp, bevallingen enz. Wil je een goede medische behandeling, dan moet je naar Phyao of Lampang. Daar zijn zowel particulieren ziekenhuizen als staatsziekenhuizen. Beiden zijn niet duur voor poliklinische behandelingen en voor ziekenhuisopname ben ik verzekerd. Maar ja, die ziekenhuizen zijn wel op een behoorlijke afstand van Ngao en ambulance verkeer is er wel, maar staat in principe in de kinderschoenen. De ambulances zijn omgebouwde busjes.

Eind dit jaar verloopt mijn huidige huurcontract. Ik kan dat huurcontract natuurlijk weer verlengen. Dat is geen probleem. Maar toen ik heel wat keren op en neer naar Lampang moest rijden voor mijn PC, Ngao heeft geen computershop, ging ik denken aan verhuizen. Ik bleef daar een paar maanden mee rondlopen met het gevoel van zal ik nu wel of niet verhuizen. Ik woon met plezier in Ngao en ook het huis bevalt me prima.

Dus die beslissing om het huurcontract wel of niet te verlengen was moeilijk. Ik wilde weer voor vijf jaar dat huurcontract verlengen en niet voor een of twee jaar. Ik besloot een goede kennis en een goede vriend van mij in Chiang Mai om advies en om rond te kijken of daar in Chiang Mai wat woningen naar mijn zin te huur zou zijn.

Als ik zou verhuizen zou dat in de omgeving van Chiang Mai zijn. Een mooie stad met een mooie omgeving. In mei kreeg ik een telefoontje dat er een mooi huis in Hang Dong beschikbaar was. Ik wilde namelijk niet in de stad Chiang Mai wonen, maar wel dichtbij de stad en Hang Dong is 12km van Chiang Mai.


Ik ging kijken en was meteen verkocht. Het was een mooi nieuw huis, kleiner als wat ik nu had. Veel vrije grond erom hen met een prachtig uitzicht op Doi Sukhet. Het was gemeubileerd, maar ik zou toch mijn eigen meubels meenemen.
De eigenaren waren een Zwitserse man met zijn Thais echtgenote. Het waren aardige mensen en binnen een dag was alles beklonken. Ik kon het huis huren voor 7000 baht per maand. Niet veel, gezien de omgeving. Het huis ligt tegen een grote ”estate” aan, met vlakbij een zwembad en restaurant. Ook zijn er veel winkels in de nabije omgeving. Dus ideaal voor mij.

De beslissing om te verhuizen was dus genomen en de planning begon dus. Het was nog meer als 6 maanden voordat ik het huis kon betrekken, maar ik maakte toch al een ruwe planning hoe alles zou verlopen.


Ik wilde niet graag Dweil als huishoudster kwijtraken. Ze is eigenlijk een lid van de familie en ik vertrouw haar voor 100%. Maar ja, Chiang Mai lig verder van Phayao, haar woonplaats, dan Ngao.
Het was niet te doen om elke dag met de bus van Phayao naar Chiang Mai te rijden. Die busrit duurt 3 uur. Ik besloot haar te vragen of zij 3 dagen per week bij mij wilde werken met twee nachten slapen in Hang Dong of Chiang Mai. Ze had geen familie in een van beide steden, dus daar kon ze niet terecht. Ze wilde wel bij mij werken en ook de drie dagen was geen probleem. Ik zou verder kijken of er een goede slaapplaats voor haar was in de omgeving.

Frans, een goede kennis van mij die in Hang Dong woont, heeft al een paar jaar een soort studio gehuurd. Die studio is eigenlijke een grote kamer met douche en toilet. Het is vlakbij waar ik ga wonen. Ik kon die studio overnemen en we zijn dan ook met Dweil wezen kijken. Ze vond de studio perfect en zo was dat probleem ook opgelost.
De verhuizing van alle spullen is gepland in december. Dus nog bijna drie maanden voordat ik mij definitief vestig in Hang Dong.


De volgende column gaat over verandering van adres en wat dat betekend in Thailand.

2 opmerkingen:

feestdagen 2011 zei

ziet er wel verlijdelijk uit allemaal ! helemaal met dat koude weer hier!

Tim - Amsterdam zei

Een verstandig besluit! Een mooie en goede locatie!